De herdenking van de Joodse familie Nieweg heeft diepe indruk achtergelaten in Noordwolde. Michael Nieweg (74) uit Haarlem sprak vrijdagochtend, tijdens de onthulling van het aangepaste Joodse monument aan de Schapendrift, over zijn voorouders met een emotioneel betoog. Hij benadrukte het belang van monumenten en het uitspreken van namen om herinneringen levend te houden.
In een tijd waarin collectief geheugen en historisch bewustzijn van cruciaal belang zijn, onderstreept de herdenking van de Joodse familie Nieweg de onmisbaarheid van monumenten. Het aangepaste monument aan de Schapendrift in Noordwolde staat nu symbool voor het behoud van herinneringen en het eren van degenen wiens namen niet vergeten mogen worden.
Marie Nieweg-Van Thijn uit Haulerwijk wordt door dit monument in Noordwolde voor altijd herdacht. Haar naam en het verhaal van de Joodse familie Nieweg zijn nu verweven in de geschiedenis van de regio, waardoor hun leven en lot blijvend worden geëerd.
De herdenking en onthulling van het aangepaste monument hebben niet alleen de directe betrokkenen geraakt, maar ook de bredere gemeenschap van Noordwolde. Het legt een verbindende laag tussen verleden, heden en toekomst, waarbij de lessen uit het verleden worden doorgegeven aan toekomstige generaties om nooit te vergeten wat er is gebeurd.